Facebook Toestaan Niet toestaan

Wedstrijdvormen pupillen

Met ingang van het seizoen 2017/2018 zijn voor het pupillenvoetbal (tot 12 jaar) nieuwe wedstrijdvormen ingevoerd. Ook wijzigde de benaming van de teams. Wat voorheen A-jeugd was, heet nu Onder 19, B is Onder 17 en zo verder met twee jaren terugtellende. Vanaf Onder 12 wordt teruggeteld met één leeftijdsjaar. Met J en M wordt onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Een voorheen uit jongens bestaand D-team heet daarom nu Jongens Onder 13 (JO 13). Spelen ook meisjes in het team, dan heet het JO 13 JM.

Met de introductie van het nieuwe pupillenvoetbal volgt Nederland het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en België. En daarmee werken we aan meer dribbelen, schieten, samenspelen, scoren voor onze kinderen en dus meer plezier voor onze jeugd. Hieronder lees je alles over de nieuwe wedstrijdvormen, onze begeleiding, voetbaltechnische aspecten, competitiezaken, accommodatie en sportiviteit en respect. Je zult regelmatig zien dat de KNVB ‘adviseert’ en dus niet dwingend voorschrijft. Dit om te bereiken dat zo veel als mogelijk in het belang van de spelers wordt gehandeld.

Details en spelregels

Voor de allerjongste kinderen (van 4 of 5 jaar) die voor het eerst in aanraking komen met voetbal, adviseert de KNVB om te spelen in een 2 tegen 2 wedstrijdvorm. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, scoren ze veel en hebben ze een hoge betrokkenheid bij het spel. Deze wedstrijdjes worden bij voorkeur in toernooivorm, intern op de club of met (buurt)verenigingen, georganiseerd. De KNVB organiseert geen competitie voor deze wedstrijdvorm.

Onder 7 (KENNISMAKEN MET VOETBAL)

De KNVB adviseert om mini-pupillen Onder 7 jaar te laten spelen in een 4 tegen 4 wedstrijdvorm. Veel verenigingen zijn al bekend met deze wedstrijdvorm. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, scoren ze veel en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel.

Aftrap Vanaf het doel dribbelt een speler de bal in. Spelers van de tegenpartij beginnen op de eigen helft.

Achterbal De achterbal wordt door een speler naast het doel ingedribbeld.

Hoekschop Hoekschoppen worden genomen door de bal in te dribbelen.

Doelpunt Na een doelpunt dribbelt een speler de bal vanaf het doel in. Spelers van de tegenpartij beginnen op de eigen helft.

Uitbal Als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingedribbeld.

Vrije bal ​​​​​​​Een speler neemt de vrije bal door te dribbelen vanaf de plek waar de vrije bal is gegeven.

Begeleiding Bij deze wedstrijdvorm is geen specifieke arbitrage rol. Één of meerdere begeleiders van de kinderen bewaken de voortgang van het spel.

Stand & Klassement De KNVB adviseert om intern geen standen en klassementen bij te houden

Rituelen Stimuleren om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Onder 8, 9 en 10

De wedstrijdvorm 6 tegen 6 gaat gespeeld worden door kinderen onder 8, 9 en 10 jaar. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, passen en dribbelen ze veel, kunnen ze op meerdere posities gaan spelen en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel. De KNVB houdt geen standen bij, wel de uitslagen om zo de competitie goed in te kunnen delen.

​​​​​​​Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de 10 jaar nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken. Ze zijn vooral bezig met het hier en nu en de wedstrijd op de dag zelf. De wekelijkse wedstrijd is voor deze kinderen het voetbalfeestje van de week en volgende week is er weer een feest, waarbij het niet nodig is deze aan elkaar te verbinden door behaalde punten bij elkaar op te tellen. Uiteraard willen ze wel elke wedstrijd winnen. Maar mocht dat niet lukken, dan kunnen ze nog steeds blij zijn met die ene mooie actie, dat fantastische doelpunt of de gescoorde strafschop na afloop.

Wedstrijdvorm 6 tegen 6 spelregels

Speeltijd De speeltijd voor onder 8 en onder 9 is 2 x 20 minuten. Voor onder 10 is dat 2 x 25 minuten.

Time-out Per helft vindt er bij O.8/O.9 na 10 minuten en bij O.10 na 12,5 minuten een time-out plaats van maximaal 2 minuten. Hierin heeft de begeleider de mogelijkheid om een korte terugblik te doen, tips en aandachtspunten aan te stippen en kunnen de kinderen even wat drinken.

Rust​​​​​​​ Na de eerste helft vindt de rust plaats van maximaal 10 minuten.

Aftrap De aftrap wordt genomen in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf eigen helft.

Keeperbal Wanneer de keeper een bal vangt die niet is uitgegaan mag de keeper het spel voortzetten door de bal te gooien, passen of uit de handen te schieten.

Achterbal De achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten.

Hoekschop Hoekschoppen worden door de bal in te dribbelen of te passen.

Doelpunt Bij een doelpunt vindt de aftrap plaats in het midden van het veld. Beide teams beginnen weer vanaf eigen helft.

Vrije bal Een vrije bal mag ingedribbeld, gepasst of geschoten worden.

Terugspeelbal Een terugspeelbal mag door de keeper niet opgepakt worden.

Overtreding/scoringkans Bij een overtreding wordt een vrije trap door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

Afstand De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Scheidsrechter/spelbegeleider Bij deze wedstrijdvorm is er een spelbegeleider van minimaal 12 jaar oud aanwezig in sportkleding. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit.

Stand & Klassement De KNVB zal geen standen of klassementen tonen. Wel worden de uitslagen van wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan eventueel teams te herindelen.​​​​​​​

Rituelen ​​​​​​​Stimuleren om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd kunnen door beide teams strafschoppen vanaf 7 meter worden genomen. Voor pupillen is het nemen van een strafschop elke keer weer een mooie afsluiting van een wedstrijd. Dit geldt voor de spelers van het winnende team, maar zeker ook voor de spelers van het team dat de wedstrijd verloren heeft.